Rękaw na NARTY

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tom.tom
    Rider
    • 2009
    • 296

W razie wypadku narty tną ludzi na kawałki, więc trzeba pomyśleć czy warto... Pomyśl, czy jechałbyś do Austrii w 4 osoby wioząc w środku 4 pary stalowych zaostrzonych płyt ... Ja osobiście unikam wożenia nart w środku z powodów bezpieczeństwa. Do tego dochodzi przyjemność z samej jazdy.

Tomek
    Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

• Spider
      Drive
      • 2005
      • 95

Zamieszczone przez tom.tom
      W razie wypadku narty tną ludzi na kawałki, więc trzeba pomyśleć czy warto... Pomyśl, czy jechałbyś do Austrii w 4 osoby wioząc w środku 4 pary stalowych zaostrzonych płyt ... Ja osobiście unikam wożenia nart w środku z powodów bezpieczeństwa. Do tego dochodzi przyjemność z samej jazdy.

Tomek
      A widziałeś kiedyś jak wygląda zamocowany pokrowiec? To wszystko jest przypięte pasem i zabezpieczone, nie ma za bardzo możliwości żeby latało po wnętrzu - jest specjalna taśma ściągająca pokrowiec w środku, to się dodatkowo przypina do klamry środkowego pasa, w razie uderzenia czołowego ta taśma się automatycznie zaciśnie, ściskając pokrowiec, dodam że wiązania nart wypadają bardziej w kierunku tyłu auta, więc nie ma mozliwości żeby się coś wysunęło.
      Takie pokrowce są testowane na wypadek zderzeń, ktoś o tym już pomyślał.
      Spider
      ---------------
      Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm

Komentarz

• rezon
        RS
        • 2006
        • 1894
        • Volvo
        • AKL 1.6 MPI 101 KM
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Spider
        dodam że wiązania nart wypadają bardziej w kierunku tyłu auta, więc nie ma mozliwości żeby się coś wysunęło.
        było już wyżej, że nie włożysz do pokrowca czterech part nart z wiązaniami. Czyli albo cztery pary nart, albo 2 pary z wiązaniami.

Komentarz

• Spider
          Drive
          • 2005
          • 95

Rezon, nieprawda, włożyłem do oryginalnego pokrowca od skody 4 pary nart z wiązaniami, wielokrotnie
          Spider
          ---------------
          Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm

Komentarz

• Starik_53
            Drive
            • 2008
            • 88

Nie wiem jak jest w przypadku oryginalnego pokrowca na narty ze Skody. W moim starym Audi 100 (rocznik 90) pokrowiec był NA STAŁE zamontowany w otworze barażnika, wobec czego nie było niebezpieczeństwa lotu nart w przypadku wypadku.
            Materiał był podgumowany, nieprzepuszczający wody.
            W dodatku na spodzie miał kranik do spuszczania wody ze swojego wnętrza.
            Składanie rękawa za podłokietnik trwało kilkanaście sekund - może pół minuty.
            Jednym słowem czysto, łatwo i przyjemnie.
            I to był 19 lat temu!
            Czyżby do tej pory taka umiejętność zanikła?!

Pozdrawiam,
            Starik, ale jeszcze lata ... SCOUTem

Komentarz

• Rob66
              Drive
              • 2009
              • 94

Witam

no zanikła, zanikła "łączona wersja wyposażenia" na stałe - po co "dawać" ludziom od razu jak powinni kupić osobno .... a fakt faktem to nawet Nexia (sedan) wersja "goła" ma taki rękaw za podłokietnikiem ...

pozdrawiam
              Nigdy nie polemizuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a potem pobije ... Rutyną ...

Komentarz

• Spider
                Drive
                • 2005
                • 95

No to ten co ja mam jest wodoszczelny, wyciągalny, ma pas do przenoszenia, daje się bezpiecznie zamocować w sposób uniemożliwiający uszkodzenie załogi zawartością, więc chyba jest nieźle.
                Spider
                ---------------

Komentarz

• Rob66
                  Drive
                  • 2009
                  • 94

No i taki dam uszyć

- materiał Coudura 600 nieprzemakalna -15 zeta za 1mb plus (3 mb) plus może zamek i rzepy,
                  - koszt szycia nawet niech będzie 100 zeta to i tak daaaaleko do ceny oryginału 580 zeta

TYLKO dlatego, że jadąc 8,5 km na wyciąg z czystego lenistwa nie chce mi się zakładać 4 par na dach ... no chyba że pojadę dalej .
                  Uważam, że to dobre rozwiązanie na krótkie przeloty i wygodne w załadunku.

Pozdrawiam
                  Nigdy nie polemizuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a potem pobije ... Rutyną ...

Komentarz

• Spider
                    Drive
                    • 2005
                    • 95

Rob66, sęk w tym że w takiej Austrii możesz dostać potężny mandat jak nie masz odpowiedniego, czyli przystosowanego (podejżewam że oryginalny z napisem Crash-Tested jest przystosowany) pokrowca. szansa na mandat nie jest duża, ale wyobraź sobie że np. masz wypadek - jak Ci narty mimo wszystko wylecą z prawidłowo zamontowago dostosowanego pokrowca to będzie to wypadek, jak masz jakąś samoróbkę to może się skończyć poważnymi konsekwencjami karnymi, typu nieprawidłowe zabezpieczenie ładunku - tak mi się mimo wszystko wydaje. Ja tam wolę oszczędzać na innych rzeczach, nie na bezpieczeństwie.
                    Spider
                    ---------------

Komentarz

• Rob66
                      Drive
                      • 2009
                      • 94

Nie o to mi chodziło....
                      po prostu dojazd na wyciąg mam dosłownie w zasięgu wzroku, a podczas zimy można tam max jechać 10 km/h (lokalne drogi dojazdowe) i o takie przejazdy mi chodzi, a poza tymi "przypadkami" zawsze narty lądują na dachu ...
                      no i "składowanie" ich latem w jednym miejscu ...

pozdrawiam

Komentarz

• shado
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 5315
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Rob66, ori pokrowiec ma wokół siebie pas, który się wpina do zaczepu pasów bezpieczeństwa.
                        BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• PanTadeusz
                          Classic
                          • 2009
                          • 13

Jako że sezon narciarski zbliża się nieubłaganie :lol: odświeżę temat:
                          Aktualnie na allegro jest trochę takich oryginalnych worków do A6, A8, Passata, ale do Octy nie ma.
                          Czy taki worek będzie pasował do Octavii I kombi z podłokietnikiem w tylnej kanapie?

BTW: podobno ta zima ma być zimą tysiąclecia, od połowy października ma już śnieżyć :szeroki_usmiech
                          www.tanienadruki.pl

TANIE NADRUKI JUŻ OD 1 SZTUKI!!!

Komentarz

• Rob66
                            Drive
                            • 2009
                            • 94

Witam
                            "powinien" pasować bo "przelot" chyba ten sam, ale tak jak kolega wcześniej pisał -

cyt:
                            "pokrowiec ma wokół siebie pas, który się wpina do zaczepu pasów bezpieczeństw"

nie wiem czy to te same pasy - czy wepniesz
                            z oglądałem taki oryginał w salonie skody i oznaczenia były na nim VW Grup a cena około 560 zeta

pozdrawiam i szerokości

Komentarz

• Sewcio
                              Classic
                              • 2010
                              • 1

Witam, jeżeli ktoś jest dalej zainteresowany rękawem mam do zaoferowania : http://allegro.pl/pokrowiec-na-narty...339672459.html

Komentarz

• piotrek_os
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8160
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Sewcio
                                Witam, jeżeli ktoś jest dalej zainteresowany rękawem mam do zaoferowania : http://allegro.pl/pokrowiec-na-narty...339672459.html
                                tak na niego patrze...i róznica miedzy takim za 30 zl...a tym to klamara do pasa...
                                Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Chris_M
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 108
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Rozważam kupno jakichś używanych pasów bezpieczeństwa i mocowanie (okręcanie) nimi zwykłego pokrowca na narty.
                                  Trzeba by tylko rozeznać, czy klamry pasów są identyczne we wszystkich markach samochodów, czy też trzeba polować na pasy od Skody.
                                  Pozdrowienia,
                                  Krzysztof

Komentarz

Pracuję...